středa 22. ledna 2014

Výroba vlastních mýdel

Ahojky všem těm, kteří jste sem zavítali a čtete si tento článek, který se bude týkat výroby vlastních mýdel.
Přestože už máme po Vánocích musím se Vám pochlubit svým prvním DIY vánočním dárečkem a tím byla mýdla. S přítelem jsme si řekli, že by bylo hezké ještě něco k ostatním dárečkům vyrobit, tak jsme se rozhodli pro pečené čaje a domácí vánoční mýdla. :)
A já Vám teď přináším článek, jak se nám vlastně dařilo.
Třeba se necháte inspirovat i vy pro další rok a nebo si jen tak zkusíte nějaké mýdlo vyrobit jen tak pro radost. No uvidíme...


Na internetu jsem si toho přečetla dost... Někdo si koupil obyčejné mýdlo, nastrouhal ho a hmotu poté rozpustil ve vodní lázni, a pak už formičky pouze plnil touto směsí.
Jiný zase si mýdlovou hmotu přímo koupil...

No, my jsme se rozhodli, že vyzkoušíme obojí.
Koupili jsme si přes internet 1kg čiré mýdlové hmoty, obyčejné (nabízejí různá, třeba s kokosovým oleje, arganovým olejem apod, což se odrazí na ceně.. my se chystali na mýdla poprvé, tak jsme nechtěli do toho hned narvat tolik peněz)  + oranžové a červené barvivo, a dva pytlíčky levandule. Tohle vše nás vyšlo na 280Kč (včetně poštovného)
V obchodě jsme si koupili 2 už hotová obyčejná mýdla a šli jsme na to...


Co všechno potřebujeme?
  1. Mýdlovou hmotu
  2. Barvivo (pokud chcete)
  3. Zdobení (sušené kvítky, lufa, skořice, uschlé ovoce jako jsou citróny, - zkrátka co vám přijde pod ruku, kreativita a výběr je pouze na Vás) 
  4. Malý hrnec
  5. Maličko vody
  6. Formičky (nejlépe silikonové)
  7. Hodně času
Co jsme si vybrali my?
S přítelem jsme mýdla pouze zdobili levandulí, lufou a koupenými barvivy. 
Koupili jsme si silikonovou formičku stromečku (když se blížily ty Vánoce) - nejprve jsme chtěli použít obyčejné formičky na pečení cukroví, které nemají dno, s tím, že je postavíme na alobal (alespoň tak jsem četla že to dělají někteří ostatní), ale to se nám bohužel neosvědčilo, hmota spodem protýkala, takže pokud chcete předejít ztrátám a málo se u toho nervovat, silikonové formičky jsou jistotou! :)

A jak jsme se do toho pustili?
Nejdříve jsme si kousek čiré hmoty nakrájeli na miniaturní kostičky, které jsme pak na sporáku v hrnci a trošce vody rozpouštěli (Bacha! Nezapínat plotýnku na nejvyšší stupeň, ale lehce rozpouštět, pokud máte čirou hmotu, protože se začíná rozpouštět už při 60°C, také nevařit moc dlouho, pokud se zpění nebo ji vaříte příliš dlouho i bez zpěnění, pak se mýdlo při tuhnutí zakalí, přestože v hrnci vypadá stále čiře - věřte mi vlastní zkušenost!)

Zdobení
Pokud máte hmotu rozpuštěnou, už můžete do hrnce přidat cokoliv, co jste si vybrali na zdobení, my jsme přisypávali pouze levanduli. Lufa je moc obrovská, tu jsme krájeli napůl a vkládali přímo do formičky, kterou jsme pak hmotou zalili.


Tuhnutí
Tuhnutí mýdla je velmi důležité, nepokládejte jej do studených místností ani spotřebičů (lednice, aj...) abyste urychlili dobu tuhnutí, tak si akorát mýdlo zkazíte, protože se orosí. Jedno mýdlo (záleží na tloušťce) tuhle cca 15-20 minut ( po 10ti minutách začíná tuhnout, ale abyste ho mohly vyjmout z formy, je potřeba mu necha více času) Pokud máte více formiček, tím lépe pro Vás, my jsme si koupili pouze jednu, takže jsme se pak načekali... :) Doporučuji si koupit alespoň tři.

Skladování
Tady Vám doporučuji... skladujte mýdla na neutrální půdě. Ani v teple ani v chladu. Nám se to poprvé vymstilo. Dali jsme je příliš do teplé místnosti a ejhle mýdla se nám do 14ti dnů zcvrkla, takže jsme museli dělat novou várku.


A co nás zklamalo?
Mýdla, která jsme si koupili v obchodě už hotová, které někteří doporučovali, protože koupě hmoty se jim zdála drahá, nás teda pekně nakrkla. A to proč? No... nevím jaká mýdla si koupili ostatní, ale ta naše se nechtěla rozpustit... a to vůbec!!! Pokud do budoucna budu dělat ještě mýdla, vždycky si koupim pouze mýdlovou hmotu...


Poslední úpravy
A nakonec už zbývalo pouze mýdla zabalit do celofánů, ozdobit mašličkou. (Jmenovky a štítek jsme si vyráběli sami v programech, takže toto je vyloženě celá naše práce) :))
Nakonec jsme byli více než spokojení! :)




A co vy? Už jste někdy zkoušely výrobu vlasních mýdel? Nebo se na ní budete chystat? :)





3 komentáře:

  1. Vypadá to pěkně, určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to opravdu hrozně hezky! Mě se líbí taková home-made průhledná mýdla třeba s kořením (skořice, hřebíček) a plátkem pomeranče :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám ! ♥