středa 30. července 2014

Zábava jménem: Postcrossing

Ahoj holky,
nevím zda jste už o postcrossingu někdy slyšely. :) Já jsem se o něm prvně dozvěděla minulý rok začátkem léta a úplně jsem tomu propadla. Pak jsem si dala na dlouho pauzu a teď bych s tím zase ráda začala, protože mě to neskutečně bavilo. :)
Takže pokud jste o postcrossingu ještě neslyšely, jste tu správně! :) Protože já Vám ho dnes představím!





Co je vlastně postcrossing?
Postcrossing je koníček, kterému se věnují lidé z celého světa. Umožňuje nám poznávat různé lidi, jejich země a vše co si budeme přát.
Postcrossing je posílání pohledů (i dopisů) lidem z celého světa.

Jak postcrossing funguje?
Tento koníček má svou vlastní webovou stránku, která toto vše umožňuje.
Funguje to vlastně tak, že se na stránkách postcrossingu zaregistrujete (ZDE) vytvoříte si svůj profil tak jak potřebujete. Po uložení už hned můžete losovat svého prvního adresáta a jeho zemi. :) (Můžete jich losovat až 5 najednou)

Co dál?
Vybereme pohlednici, kterou adresátovi chceme zaslat.
Každý adresát kterého jste si vylosovali má také svůj profil, na kterém se můžete dočíst co má rád. Dost lidí si přeje zaslat pohlednici s určitou tématikou. Hodně lidí ve svém profilu má také napsáno, že si některé pohlednice nepřeje.


Nevím co mu napsat...
Tento problém máme na začátku každý, ale nebojte, ono se to poddá. Je dobré číst profily Vašich vylosovaných adresátů, protože se o některých dost dozvíte. :)
Můžete psát o čem chcete, o tom, co je na pohlednici, o sobě, o tom co děláte, můžete navázat na jeho profil... Uvidíte, že když to zkusíte, tak se téma najde samo. :) Někteří mají dokonce v profilu také napsané o čem chtějí abyste psali. Že se třeba chtějí dozvědět i něco o Vás, kde bydlíte, pak je téma vyřešeno. :)


Kde najdu adresu?
Adresa se Vám ukáže přímo na profilu vylosovaného. A také Vám přijde na e-mail, kde ji najdete nejspíše ve spamech. :)


Kolik stojí známky?
Po Evropě stačí známka A za 13Kč :) Mimo Evropu pak musí dát známky součet 25Kč :) - letecky - tzn. buď nalepíte dvě za 13Kč a nebo si můžete na poště rovnou koupit a vybrat za 25Kč, nebo různě nakombinovat. Hodně lidí si vyloženě známky přeje... a co si budeme povídat, vypadá to mnohem lépe než jen obyčejné razítko! :)


Co je ID a proč je důležité?
ID je opravdu to nejdůležitější na celém odesílání! Každá pohlednice má své ID, díky kterému se dozvíte, že pohled dorazil na místo. ID je také důležité v tom, že jakmile Vám adresát zaregistruje Vámi poslanou pohlednici na stránkách postcrossingu, v tu samou chvíli si někdo vylosuje VÁS! :) A Vy se můžete těšit, že Vám přijde pohlednice. Je to takhle zařízené, aby se skutečně dostalo na každého.
Takže na ID nezapomeňte a napište ho na pohlednici! V celém tvaru...


ID je také důležité proto, že pokud si vylosujete všech 5 adres najednou, musíte pak čekat, dokud Vám pohlednici někdo z vylosovaných nezaregistruje, jinak nemůžete losovat dál... :)


Swapy! 
Abyste nemuseli pouze čekat je tu ještě možnost direct swapů :) Sice to už není takové vzrůšo "co mi přijde" jelikož si pohlednici vybíráte sami, ale také je to fajn. Já sama jsem swapovala několikrát a jsem spokojená!
Swapy bohužel už nezařizuje přímo postcrossing, ale můžete se přidat na facebookovou stránku, kde si nějaký swap s někým domluvíte. :) Musíte mít ale někde nahrané fotky svých pohlednic, které nabízíte. :) Občas se stane, že se protější straně u Vás nic nebude líbit a naopak, ale tak to prostě je.. :)
Můžete se také domluvit že si pošlete i něco víc než jen pohled. :)


Orientace v menu!
Menu je opravdu jednoduché, myslím si, že nepotřebuje žádné vysvětlení. Pokud by někomu něco nebylo jasné, určitě se na mě může obrátit. :)



Mé pohlednice! :)

Určitě doporučuji napsat si do profilu co chcete a co naopak ne. Mně to dříve přišlo, že si lidi hrozně vymýšlejí, ale až Vám přijdou pohlednice, které za moc nestojí a vidíte, že si s tím autor nedal moc práce, bude Vám to líto. :)
Takže určitě se nestyďte a napište si o co máte zájem a naopak.


Toto jsou některé z mých pohlednic, které nejsou zrovna mými oblíbenými. :) Řadím je mezi "Normální" - neurazí, nenadchnou.
Ale mám je ráda už i kvůli původu. :)

Vlak - Taiwan, Přírodní úkaz - Mexico, zbytek je klasika - Polsko, Německo, Francie...


Mapa - Belgie, Květiny - Německo, Kreslený - Německo, Květiny a polštář - Rusko, Art - Belgie.


A teď přejdeme k mým oblíbeným!! :) ♥

Ten první je opravdu úžasný!! Mám ho ze swapů a je z Islandu! :) Druhý je z Finska!


1. Ukrajina - Nejdříve se mi nelíbil, ale je opravdu typický a nakonec mě nadchl!
2. Rusko :)


Všech pět mám ze swapů se slečnou z Řecka :)


1. Litva
2. California - ze swapů s holčinou se kterou si občas ještě napíšeme přes Facebook. :)
3. Čína - swap
4. Austrálie - swap



1. Německo - chlapeček
2 . Finsko - ptáci
3. Holandsko - koláž
4. Taiwan - lodičky 


1 . Taiwan - mapa
2. Holandsko - 3D motýlci
3. Čína 
4. Čína - záložka do knihy 


1. Makedonie
2. a 3 . Taiwan

Německo :) 


A jako poslední krásné obálky a jejich detaily. :) Celé je sem dávat nechci kvůli adrese.






Tak co, zaujal Vás postcrossing alespoň trošku? :) Vyzkoušíte to?




6 komentářů:

  1. O postcrossingu slyším poprvé, ale myslím si, že je to úžasný nápad a bezva koníček! Určitě o něm povím mé nejlepší kamarádce a pokud bude chtít, tak do toho půjdeme spolu! :)
    Děkuju moc, za info, bude se hodit! :)

    http://my-little-boring-me.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct že tohle zní jako skvělý nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, postcrossing znám a moc mě baví, akorát mě nebaví čekat než pohlednice dorazí a já můžu poslat další:D Mám asi 25 pohledů, ale jen officiálních né ze swapů:-) chtěla bych si takhle z officiálních seskládat celou zemi ale to asi nepůjde:-) Jinak se taky chystám dělat článek na postcrossing:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná sbírka ! :) Já Postcrossingu také propadla, už od minulého roku :) Super článek ! :) Ale ještě taková poznámka k těm známkám : Známky A za 13 Kč jsou pro Čr, za 25kč(E) můžeš posílat po celém světě, ale jde to pozemně, za 30,-(Z) je to prioritně, letecky, takže rychleji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj :) Můžu se tě zeptat
    Když si vylosuješ nějakého partnera on si tě vylosuje také ?
    Budete si jako psát vzájemně ?
    A jde nějak ten partner zrušit ?

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám ! ♥